De directie van de N.V. Stadion Feyenoord (Van Merwijk en Berg), de president-commissaris van het Stadion (Van Oort) en de zowel door het Stadion als de betaald voetbaltak aangestelde directeur van het mogelijke nieuwe stadion (Vollebregt) zijn - volgens het persbericht van Feyenoord - niet aanwezig op de persconferentie morgen in De Kuip over het stil vallen van de bouw van het nieuwe stadion binnen het Feyenoord City-project. De uitleg zal worden gegeven door Toon van Bodegom, de president-commissaris van de voetbaltak (BVO Feyenoord) en commissaris Gérard Moussault.
De keuze voor alleen dit tweetal heeft een reden. Hiermee is duidelijk geworden dat de beslissing om geen verder financieel risico te willen lopen solo genomen is door de vijf commissarissen van de betaaldvoetbaltak: Van Bodegom, Moussault, Van der Laan, Brus, Troost en hun financieel-adviseur Bruens.
Bronnen binnen Feyenoord zeggen dat men aan de kant van de N.V. Stadion nog steeds alles in het werk wil stellen om volgend jaar te kijken of er weer nieuwe mogelijkheden zijn.
Van de twee Feyenoord-partijen die direct betrokken zijn bij de nu spaak gelopen ontwikkelingen rond de nieuwbouw zit de BVO geldelijk het minst in de puree. Het stopte 2,85 miljoen in de voorbereiding en gaf Goldman Sachs de Business-seats als onderpand als alles zou mislukken. De N.V. Stadion daarentegen is – als alle ontwikkelingen definitief worden gestaakt – failliet. De Kuip is dan eigendom van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat is ook de reden dat president-commissaris Van Oort aan burgemeester Aboutaleb heeft gevraagd voor minimaal een half jaar uitstel.
De letterlijke tekst van het persbericht luidt:
Recente ontwikkelingen in de bouwsector nopen Feyenoord Rotterdam om de jarenlange inspanningen om het beoogde Nieuwe Stadion te realiseren te heroverwegen. Feyenoord heeft dit afgelopen maandag besproken met de gemeente en Stadion Feijenoord. Het lopende stadionproject met de beoogde bouwcombinatie valt daarmee stil.
Feyenoord zal de nu ontstane situatie gebruiken om alle aspecten van het Stadionproject aan een grondige analyse te onderwerpen. Daarbij zullen naast de ontwikkelingen op de bouw- en grondstoffen markten ook de juridische structuur en financieringsopzet, ontwerp, alsmede mogelijke alternatieven voor Het Nieuwe Stadion mede (her)onderzocht worden.
Feyenoord denkt daar tot de zomer van 2022 voor nodig te hebben en hoopt in dit proces de komende maanden nauw samen op te trekken met de Gemeente en de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, Stadion Feijenoord en andere betrokken belanghebbenden waaronder supporters.
De Raad van Commissarissen van Feyenoord, in deze vertegenwoordigd door voorzitter Toon van Bodegom en vice-voorzitter Gérard Moussault, zal morgen tijdens een persconferentie een nadere toelichting geven op bovenstaande.